Een Bijbelse Kijk Op Mens en Dier

Gorilla

Het kan je vast niet ontgaan zijn, een dierentuin in de Amerikaanse stad Cincinnati (Ohio) heeft afgelopen zaterdag een gorilla gedood om een 4-jarig kind te redden wat in zijn verblijf terecht was gekomen.
Een speciaal op wilde dieren getraind team kwam snel in actie. Verdoven van de gorilla zou volgens de Cincinnati Zoo te lang duren en hem agressief kunnen maken, en dus besloten ze dat het leven van de kleuter boven dat van de aap ging. God zij dank zou ik zeggen!
De dierentuin durfde geen risico’s te nemen en schoot de gorilla genaamd Harambe dood.

 
Gelukkig maar zou je denken, maar de reacties van mensen bleven niet uit en er wordt massaal gerouwd om het leven van een dier, er zijn zelfs een wake en stille tocht georganiseerd voor de aap Harambe en heel veel mensen zijn kwaad dat de dierentuin een gorilla heeft gedood. De ouders van het 4-jarige jongetje zouden zelfs met de dood zijn bedreigd omdat Harambe is gedood…
Mensen maken zich druk om het leven van een dier in plaats van blij en dankbaar te zijn dat het leven van een mens gespaard is.
Ook dit laat zien dat onze huidige maatschappij moreel bankroet is.
Mensen die zich drukker maken om het leven van een dier dan mensenlevens, maar dit komt ook door de leugens van de evolutietheorie die ons in feite niets meer of minder dan een dier maakt.
Maar wat zegt Gods Woord?

De mens is geschapen naar Gods Beeld

God maakt in Zijn Woord een enorme kloof tussen mens en dier.
Een mens is geschapen naar het Beeld van God, een dier is dat niet. En om dat verschil goed te kunnen begrijpen, moeten we eerst weten wat het betekent dat wij als mens zijn geschapen naar Gods Beeld, en dus Gods Beelddragers zijn.

De mens is door God geschapen op dag 6 van de schepping. De Bijbel geeft als enige boek de waarheid over de mens en zijn ontstaan. We zijn niet ontstaan door een lang proces van evolutie, maar geschapen door God Zelf. 
Genesis 1:26-27 laat duidelijk zien dat de mens is geschapen naar Gods Beeld, dat wordt nergens van een dier gezegd.
Er staat letterlijk Tselem en het woord Tselem betekent: Beeld, gelijkenis, kopie, afbeelding of model.
Het woord wordt ook gebruikt om een beeld of afbeelding van iets te maken.
Als mens zijn we dus het evenbeeld van God, en dat betekent heel eenvoudig dat we gemaakt zijn om op God te lijken. Niet in de zin dat God vlees en bloed is, want Hij is Geest (Joh. 4:24) maar het gaat meer om het immateriële van de mens, en dit onderscheidt de mens van de dierenwereld.
De mens kan heersen over de schepping, en het is meer een mentale, morele en sociale gelijkenis.

We kunnen het in feite in 3 hoofdgroepen opdelen:

 • Wat de persoon heeft (beredenering)
 • Wat de persoon is (communicatie en relatie)
 • Wat de persoon doet (onderhouden en heersen over de schepping)

De Bijbel spreekt nergens over goddelijkheid in de mens, we zijn niet geschapen naar Gods beeld in de zin van dat we kleine goden zijn. Dat moeten we ook goed voor ogen houden!

Maar wat betekent het nu wel? Wat is het verschil?

 • De mens is een persoon met een persoonlijkheid

Als mensen zijn we een persoonlijkheid, we zijn zelfbewust, intelligent, doelbewust, actief en emotioneel. We kunnen weloverwogen keuzes maken, denken, beredeneren en reflecteren.
Een mens is van zichzelf bewust het kan beredeneren (en daarop keuzes maken) en reflecteren op zichzelf en situaties. Een dier kan dat allemaal niet, een dier heeft alleen een bewustzijn.
Een mens kan vergelijken en rationele zaken volgen, een dier niet.
Wij hebben het vermogen om te plannen, doelen te formuleren en zichzelf verbeteren, dieren kunnen dat allemaal niet.

 • De mens is moreel verantwoordelijk 

De mens is geschapen als een moreel wezen. We zijn daarbij ook moreel verantwoordelijk naar God toe en we hebben een geweten. Iedereen heeft een basiskennis van wat juist en fout is. God houdt ons als mensen verantwoordelijk voor onze daden en als we sterven moeten we verantwoording afleggen aan God.
Een dier is geen moreel wezen en het is ook daarin niet verantwoordelijk naar God toe. Een dier heeft een geen geweten, maar instincten, het functioneert instinctief.
We houden een kat niet moreel verantwoordelijk voor het doden van een ander dier.

 • De mens kan communiceren (met elkaar en met God)

De mens is geschapen als een sociaal wezen. We zijn niet geschapen om alleen door het leven te gaan maar om te leven in gemeenschap met anderen.
We kunnen oprechte liefde en genegenheid tonen en we hebben een taal en grammatica.
En als mens kunnen we niet alleen abstracte feiten overbrengen door onze taal, we kunnen ook écht communiceren door onze diepste gevoelens, gedachten en emoties met elkaar te delen en over te brengen. We kunnen werkelijk ons leven met elkaar delen.
Maar als mens kunnen we ook communiceren met God en bidden.
Dieren kunnen dit niet, een dier kan geluiden herhalen, maar ze kunnen geen feiten of gedachten overdragen, ook  kunnen ze niet bidden.

Als mens hebben we een immaterieel en geestelijk aspect wat ons duidelijk onderscheid van de dieren.
Door de zondeval verloor de mens niet zijn gelijkenis met God, maar werd het beeld wel grondig ontsierd, toch zijn we nog steeds Zijn Beelddragers.

Dit alleen al legt een enorme kloof tussen mens en dier en dus tussen een kleuter en een gorilla.
Doorheen de Bijbel zien we ook dat God een dier doodt in plaats van een mens, dat zien we al helemaal aan het begin na de zondeval als God Adam en Eva uit de hof van Eden zet.
God doodt een dier en maakt van de dierenhuid kleding voor Adam en Eva.
En denk ook aan alle Oudtestamentische offers.

Een juiste Theologie is belangrijk

Daarom is een juiste Theologie en Antropologie (de leer van de mens) ook zo belangrijk om ons een juiste basis te geven om Bijbels juist te reageren op een dier wat dood geschoten wordt om een kind te redden.
Het leven van een mens is oneindig meer waardevol dan het leven van een dier!
Een mens heeft -in tegenstelling tot een dier- een eeuwige ziel, we staan als mens ver boven de dierenwereld.
Maar Theologie wordt vaak als dogmatisch en onbelangrijk gezien en dan ga je scheef groeien in je denken.

En de mens die God niet erkent en verwerpt als Schepper en daardoor de leugens van de evolutie theorie gelooft, verwerpt ook de mens als Beelddrager van God.
In hun ogen is een gorilla niet minder waard dan een kleuter, we stammen volgens hun immers af van de aap!
En het morele klimaat is duidelijk te zien in deze maatschappij die zich druk maken om het leven van een dier, maar zich niet druk maken om abortus of euthanasie.
Waar is de woede over de meer dan 30.000 kinderen die ieder jaar in Nederland worden gedood in de moederschoot? Want dat zijn Beelddragers van God! Niet een gorilla…

De Bijbel zegt het zelf ook in Romeinen 1:21-24
Want zij hebben, hoewel zij God kennen, Hem niet als God verheerlijkt of gedankt, maar zij zijn verdwaasd in hun overwegingen en hun onverstandig hart is verduisterd. Terwijl zij zich uitgaven voor wijzen, zijn zij dwaas geworden, en hebben zij de heerlijkheid van de onvergankelijke God vervangen door een beeld dat lijkt op een vergankelijk mens, op vogels en op viervoetige en kruipende dieren. 
Daarom ook heeft God hen in de begeerten van hun hart overgegeven aan de onreinheid om hun lichamen onder elkaar te onteren.”
Lees Romeinen 1:18-32 maar eens voor jezelf.

 

En natuurlijk moeten we goed voor de dieren zorgen!
Ik ben zelf een enorm grote dierenvriend en ik ben gek op dieren. Ik hou van dieren en ik vind ze helemaal geweldig. Als ik de ruimte ervoor had dan had ik een hele kinderboerderij!
We mogen goed zijn voor dieren, we mogen van ze houden en er plezier aan beleven en er een band mee opbouwen. Huisdieren zijn meestal echt gezinsleden en dat is ook allemaal goed en juist…Maar we moeten wel een duidelijk onderscheid hebben tussen mensen en dieren. We moeten een juiste antropologie hebben.

En dit voorval over de gorilla Harambe en de 4-jarige kleuter en hoe onze maatschappij erop reageert laat zien hoe verdwaasd en verduistert de gevallen mens is in zijn denken, maar alleen de waarheid van Gods Woord maakt vrij.
En Romeinen 12:2 zegt dat we vernieuwd moeten worden in ons denken, niet de dwaasheid van de wereld, maar de waarheid van het Woord van God.

En dit lieve vriendin laat ons weer het belang zien van dat we dagelijks vernieuwd moeten worden in ons denken en dagelijks Gods Woord moeten lezen en bestuderen.
Een Godvrezende vrouw is ook een vrouw met een Bijbels denkkader en een vrouw die haar gedachten steeds vernieuwd door Zijn Woord.
Dan worden we een vrouw naar Gods hart en kunnen we echt een verschil maken in ons huwelijk en in ons gezin.
Ik hoop dat dit artikel je heeft kunnen bemoedigen om ook Gods Woord te blijven bestuderen en om weer eens te zien dat een juiste Theologie zeker belangrijk is.

Gods wijsheid gewenst!

 

 

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Een Bijbelse Kijk Op Mens en Dier

 1. WAUW…….. scherp en duidelijk. Goed verwoord, goed geschreven.

  Vanmorgen was ik bij de Aldi en toen ik naar buiten wilde lag een grote hond onder het dak tussen de deuren ingang / uitgang. Ik kon er niet uit en de hond week ook niet. Ik vroeg van wie de hond was en een man zei, van mij. Ik zei, ik wil graag langs die hond van u moet wijken. Eerst zei hij, je wacht maar. Ik zei nee, hij moet wijken voor mij, ik ben mens hij is hond. Toen zei hij terwijl hij boos de hond opzij nam, een dier gaat VOOR de mens, wanneer je niet van dieren kunt houden dan zeker niet voor mensen rot wijf. Ik had mijn weg vrij en ging verder, want moet je hierop zeggen? Daarom blij met dit woord.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s